Fijnstof grote killer


Het is levensgevaarlijk op de snelweg. Nee, niet vanwege slechte chauffeurs of een klapband bij hoge snelheid. Het barst daar van de fijnstof, de meest ongezonde vorm van milieuvervuiling, blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Deze onderzoeksinstantie bekeek welke vormen van milieuverontreiniging invloed hebben op onze gezondheid. Ze keken naar de effecten van koolstofmonoxide, dioxines, elektromagnetische velden, geluid, hitte, lood, fijnstof, ozon, UV-straling en passief roken.

Zo erg als in China (foto) is het hier nog niet. Foto: DLM5MDA.

De Vlamingen rekenden in statistische eenheden die bekend staan als verloren gezonde levensjaren (Disability-adjusted life year, of DALY). Daarmee wordt aangegeven hoeveel tijd iemand kwijt raakt door ziekte of te vroeg dood gaan. Daarbij steekt één milieufactor met kop en schouders boven de rest uit: fijnstof. In Vlaanderen zijn deze deeltjes in de lucht verantwoordelijk voor 79.424 DALY. Dat staat gelijk aan driekwart van de totale gezondheidsschade door milieuverontreiniging. In Nederland zijn vergelijkbare concentraties fijnstof in de lucht aanwezig.

Opmerkelijk: op nummer twee staat het geluid van wegen, treinen en luchtvaart (7.348 DALY in Vlaanderen), passief roken neemt de derde plaats in.

De meeste fijnstof komt in België voor rond Antwerpen en Luik. In Nederland wordt de meeste fijnstof gemeten boven delen van Noord-Brabant en in de steden Amsterdam en Rotterdam.

Follow Faqtman on Twitter