Fietshelm voor om je nek


Een fietshelm beschermt je hoofd, maar zorgt er ook voor dat je kapsel uit model gaat. En dat laatste vinden we blijkbaar allemaal net iets belangrijker want de helmen zijn niet populair. Zweedse studenten hebben de oplossing: een stijlvolle opblaasbare fietshelm die je niet om je hoofd, maar om je nek draagt.

Dit meisje draagt de Zweedse helmkraag

Anna Haupt en Terese Alstin, twee studenten van de Universiteit van Lundig, ontwierpen ‘The Hovding’, nadat de Zweedse overheid fietshelmen verplichtte voor kinderen onder de 15. Er werd zelfs voorgesteld de helm verplicht te stellen voor alle fietsers, maar dat plan werd in de koelkast gezet omdat Zweden het maar niets vonden. Ze voelden zich betutteld. Klinkt bekend, niet?

Om de bevolking tegemoet te komen, bedachten de studenten een perfect alternatief. Hun ‘helm’ is een kraag die over de jas heen gedragen wordt. Om te bewijzen dat je er niet mee voor schud loopt, organiseerden de studenten een modeshow. Het hoogtepunt was een bruidje met de kraag om haar nek en de helm opgeblazen om haar hoofd.

De kraag werkt ongeveer hetzelfde als de airbags in een auto. In ‘The Hovding’ zit een heliumpatroon dat de kraag binnen een tiende seconde opblaast. Bij abnormale bewegingen wordt de kraag gepompt zodat een beschermende laag lucht de val van de fietser breekt.

De Zweedse overheid heeft de kraaghelm ondertussen getest en goedgekeurd. Fietsers kunnen nu dus veilig en stijlvol de weg op.

Follow Faqtman on Twitter