Fatale seksmarathons in Australië heel gewoon


Australië heeft drie nieuwe buideldieren er bij, en ze doen alle drie aan seksmarathons tot de dood er op volgt. Althans voor het mannetje.

Down under kende sinds vorig jaar al een buidelmuis met fatale seksgewoonten, de bruine antechinus. Dit diertje is het kleinste zoogdier ter wereld dat zich maar één keer voortplant… en dan sterft.

De mannetjes blijven vier maanden bij hun moeder. Na elf maanden zijn ze klaar voor hun dodelijke paardrift. Sommige dieren houden het wel veertien uur vol en sterven dan van uitputting. Sekshormonen tasten hun organen aan, stress doet de rest.

De onderzoekers van Queensland University of Technology vonden een nieuwe soort in hoog gelegen, vochtige gebieden in Oost-Australië, op de hoogste top in Springbrook National Park.

De leefomgeving van de zwarte staart antechinus is koud en nat. Wetenschappers maken zich al zorgen over de overlevingskansen van hun ontdekking op lange termijn. Door de stijgende temperaturen verandert de leefomgeving van het diertje met de slordige oranjebruine vacht en een zwarte staart. Het vakblad voor taxonomen, Zootaxa publiceerde over de ontdekking.