Hoe fastfood je brein aantast


Het eten van veel fastfood zorgt ervoor dat ons brein krimpt, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Fastfood-giganten staan symbool voor cultuurvernietiging, oppervlakkigheid en een ongezonde levensstijl. En ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je dat kroketje beter kunt laten staan. Zo heeft de Amerikaanse criminoloog in de jaren tachtig al aangetoond dat junkfood zou leiden tot meer agressie.

fast foodGevangenen gingen zich antisociaal gedragen als ze zich te buiten konden gaan aan patat, milkshakes en gefrituurde snacks, bleek uit een van zijn spraakmakende onderzoeken. Van een verantwoord dieet met volkorenbrood, groenten, en weinig suiker zouden de zware jongens daarentegen een stuk rustiger en liever worden.

Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Portland doen daar nog een schepje bovenop. Fastfood maakt niet alleen agressief, maar zorgt er ook voor dat onze hersenen krimpen, beweren zij.

Fastfood junkies krijgen veel verzadigde vetten binnen die slecht zijn voor de doorbloeding van de hersenen. Ook zitten er maak weinig vitamines B, C, D en E in snacks, waardoor het brein krimpt zoals dat ook bij Alzheimer gebeurt. Eet je daarentegen wel veel van deze vitamines en omega 3-vetzuren – die in vette vis voorkomen – dan leidt dat tot een relatief groot en goed doorbloed brein, beweert neuroloog Gene Bowman.

Minder fastfood dus, luidt het devies. Misschien een goed voornemen voor 2012?

Bron: Neurology. Foto: Steven van Wel, Flickr