Fast food maakt allergisch


Wie als kind veel hamburgers, kroketten en frietjes eet, loopt een grotere kans een allergie te ontwikkelen. Duitse onderzoekers van de universiteit van Ulm ontdekten dat er een directe link bestaat tussen fast food en lichamelijke klachten. Voor hun studie ondervroegen ze 319.000 jongeren van lagere school-leeftijd en rond de 181.000 ouders in 51 landen.

Jongeren die drie keer per week of vaker aan de hamburgers zaten, vertoonden veel vaker astma, hooikoorts of eczeem. De Duitse wetenschappers denken dat die reacties worden veroorzaakt door de vele conserveringsmiddelen in fast food, maar ook de transvetten die in dit voedsel zitten zouden de boosdoener kunnen zijn.

Jongeren die veel groente eten, hadden de minste allergische klachten. Dat komt waarschijnlijk door de anti-oxidanten in dat eten. Of je met groente de kwalijke gevolgen van fast food zou kunnen opheffen, durven de onderzoeker nog niet te zeggen. Daar is een vervolgstudie voor nodig.

De studie werd uitgevoerd in het kader van de International Study of Asthma and Allergies in Childhood en gepubliceerd in het vakblad Thorax.