Fast food eter onderschat calorieën


Mensen die vaker bij fast food restaurants eten, weten vaak niet half hoeveel calorieën er in het eten zit. Hoe calorierijker de maaltijd, hoe meer mensen het energiegehalte onderschatten. Onderzoekers van Harvard University (VS) gingen naar McDonald’s, Dunkin Donuts, KFC en Subway en vroegen de klanten om hun kassabon te houden en naderhand aan te geven hoeveel calorieën ze net hadden verorberd.

Van de ondervraagde volwassenen was 65 procent te dik, van de kinderen 57 procent; 40 procent van de ondervraagden gaf aan minstens één keer per week in dezelfde restaurantketen te eten.

De gemiddelde maaltijd voor volwassenen bevatte 836 calorieën, kinderen namen 733 calorieën tot zich. Tweederde van de eters onderschatte dat aantal schromelijk. Een kwart zat er zelfs 500 calorieën naast. Het grootste verschil tussen inschatting en werkelijkheid werd waargenomen door mensen die bij Subway aten. Ze zaten er 25 procent meer naast dan mensen die bij McDonald’s aten.

De onderzoekers namen de resultaten van 41 mensen die ze ondervroegen niet mee in de eindresultaten, zo schrijven ze in het vakblad BMJ. Deze mensen aten per keer namelijk meer dan 4000 calorieën. Dat deze buitencategorie niet weet wat er in het eten zit, lijkt wel vast te staan, zo denken de mensen van Harvard.