Faraograven worden leeggeroofd


Het is chaos in Egypte. Terwijl het nieuwe regime probeert de dagelijkse protesten van de Moslim Broeders probeert neer te slaan, is van een georganiseerde maatschappij bijna geen sprake meer. Veel politiemensen zijn gevlucht; de overgebleven agenten worden ingezet bij de demonstraties. Grafrovers maken daar gebruik van om archeologische vindplaatsen te plunderen.

Bij Dashur, 40 kilometer ten zuiden van Caïro is een compleet grafveld leeggeroofd. Archeologen hadden het in kaart gebracht, maar waren nog niet toegekomen aan het uitgraven van de begraafplaats van hoge ambtenaren van de farao. In het Duitse blad Der Spiegel vertelt Abdel-Halim Nur el-Din, de voormalige directeur van het Egyptische Agentschap voor Oudheden dat het slechts het topje van de ijsberg is.

Zo zijn in Sakkara gewapende mannen een opslagplaats binnengedrongen waar spullen lagen uit de farao-tijd die net waren opgegraven. In Luxor en Aswan zijn illegale opgravingen aan de hand waarbij alleen winst een rol speelt. Kostbare spullen worden op onwetenschappelijke wijze uit de grond gehaald voor de internationale verkoop.

De grote angst onder archeologen is dat ook extremistische moslims zich met de ‘heidense’ oudheden gaan bemoeien. Een bekende extremist heeft al opgeroepen om de sfinx op te blazen. Deze man was eerder betrokken bij de vernietiging van boeddhabeelden in Afghanistan. Amerikaanse archeologen zijn daarom begonnen met het aanleggen van een database met hoge resolutie satellietbeelden van Egyptische archeologische vindplaatsen. Dan kunnen ze in ieder geval bijhouden wat er gebeurt.