Falcon Heavy schiet morgen Tesla de ruimte in


Falcon Heavy met Tesla

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX zal morgen zijn tot nu toe grootste en meest krachtige raket de ruimte insturen. Falcon Heavy zal in de avond vanaf de ruimtehaven Cape Canaveral in de richting van het heelal vliegen. Maar het meest opmerkelijke is misschien nog wel de lading: aan boord is een vuurrode Tesla, voorzien van autoradio. Daarop zal het nummer Space Oddity van David Bowie afgespeeld worden, zo is aangekondigd.

Zowel SpaceX als Tesla zijn eigendom van ondernemer en miljardair Elon Musk. Toe hij in december aankondigde een auto de ruimte in te gaan sturen, dacht iedereen dat hij een grap maakte. Maar het is hem ernst, zo toont hij vandaag met een foto op Twitter van de Tesla in de vrachtruimte van de Falcon. De raket moet worden getest met aan boord iets zwaars, waarom dan niet een auto? Het donkerrode model kan dienen als de ideale reclame voor Tesla.

De Falcon Heavy zal de grootste raket zijn die de ruimte ingaat sinds de maanraket Saturnus V. Het is een heavy-duty draagraket die grotere ladingen verder de ruimte in kan voeren. Dat kan nuttig zijn bij het bouwen van bijvoorbeeld een ruimtevaartuig dat richting Mars gaat vliegen of het installeren van een nieuw ruimtestation.

De Falcon Heavy ontwikkelt driemaal zoveel stuwkracht als het eerdere model Falcon 9. Volgens Musk hebben zijn technici niet eenvoudig het eerdere model vergroot. De ladingen in de raket zitten op een andere plek; de aerodynamica is veranderd; maar ook de trillingen en het geluidsniveau zijn verdrievoudigd. Het heeft ingenieurs veel tijd en moeite gekost.

‘Het is allemaal veel, veel moeilijker dan een paar jaar geleden gedacht’, merkte Elon Musk eerder in een interview op. ‘We waren behoorlijk naïef.’ De drie onderdelen van de Flacon Heavy moeten ook nog eens terugvliegen naar hun lanceerplaats om later opnieuw te worden gebruikt. SpaceX heeft dat procedé al verschillende keren met succes getest.

Later dit jaar wil Musk de eerste mensen vervoeren met zijn raket. Dat wil zeggen, als het goed gaat met de auto. De miljardair heeft er geen geheim van gemaakt dat hij uiteindelijk naar Mars wil.