Fake news: astronaut zag geen UFO


buzz aldrin

De Britse kranten The Sun en The Daily Star bracht dit weekend sensationeel nieuws. Astronaut Buzz Aldrin, de tweede mens die voet zette op de maan, zou hebben verklaard dat hij een UFO heeft gezien tijdens zijn missie in 1969. Die uitspraak zou hij hebben gedaan aan een leugendetector. Nog vier andere astronauten zouden hetzelfde hebben verklaard: tijdens hun ruimtereizen zouden ze vliegende schotels hebben gezien.

Het gaat buiten Aldrin om Al Worden, Edgar Mitchell en Gordon Cooper. Twee van deze astronauten zijn al overleden.

google news

Het nieuws zorgde voor nogal wat sensatie op internet, waar mensen het bericht deelden via sociale media. Google News plaatste het bovenaan het nieuwsoverzicht (foto). Maar inmiddels is bekend geworden dat het gaat om fake news van het zuiverste water. Aldrin heeft zich in het verleden diverse keren uitgelaten over buitenaards leven. Hoewel hij gelooft dat het bestaat – het universum is zo groot dat het volgens hem bijna onmogelijk is dat het niet zo is – heeft hij verschillende keren aangegeven geen groene mannetjes te hebben gezien tijdens zijn ruimtereis.

Er was even sprake van een onverklaarbaar fenomeen tijdens zijn reis naar de maan, een fel licht aan de zijkant van de capsule. Maar al snel zagen de drie astronauten dat het ging om zonlicht dat van een metalen onderdeel afketste. Ze maakten er melding van en dat was dat.

Volgens het bericht in de Britse kranten zou Aldrin echter hebben verklaard dat hij een UFO had gezien. Hij deed die uitspraak bij het Institute of BioAcoustic Biology and Sound Health in het Amerikaanse Ohio. Daar beweren ze dat ze leugens kunnen ‘horen’ in de stem van de spreker. Aldrin zou niet hebben gelogen. Het instituut blijkt echter weinig meer dan een pseudowetenschappelijke organisatie die op basis van onbewezen technieken beweert te weten wie liegt. Een vertegenwoordiger van Aldrin heeft al laten weten dat hij er nooit is geweest.