Faillissement voorspellen


Je kunt zien wanneer bedrijven failliet gaan. Gewoon de beurskoersen goed volgen.

Beleggers krijgen koude rillingen als ze namens als Textlite, Fokker of Newconomy horen. Het zijn de bewijzen dat zelfs beursfondsen zo nu en dan failliet gaan. Je bent in de meeste gevallen dan al je geld kwijt en een illusie armer. Zou het niet handig zijn om te kunnen voorspellen wanneer een beursgenoteerd bedrijf op bankroet afstevent?

Die manier is er nu. Economen uit China en de Verenigde Staten ploegden door 30 jaar aan beursgrafieken en kwamen tot de conclusie dat in die tijd 21 procent van alle Amerikaanse beursfondsen failliet was gegaan. Bij al die faillissementen lieten de koersgrafieken hetzelfde patroon zien.

De koers van een bedrijf van een bedrijf dat failliet gaat, lijkt nog het meest op een kerkklok, de koers loopt in de 100 dagen voor het bankroet stijl op, waarna beleggers zich op hun hoofd beginnen te krabben en het aandeel massaal dumpen. De koers stort daardoor in.

Sterk oplopende prijzen zie je natuurlijk vaker bij aandelen, maar zodra de koers in 100 dagen meer dan 20 procent daalt ten opzichte van het gemiddelde over de vorige 100 dagen, is faillissement zeker. Je kunt als belegger maar één ding doen: hollen naar de uitgang.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter