Facebookvrienden zijn waardeloos


Facebook

Hoeveel Facebookvrienden heb je? En zijn dat ook echte vrienden? Het antwoord op de eerste vraag ligt gemiddeld rond de 155, het antwoord op de twee vraag is waarschijnlijk ‘nee’. Onderzoek in het Britse Oxford heeft uitgewezen dat we de meeste Facebookvrienden zien als vage bekenden, gelijk aan mensen die in de buurt wonen en die je in de supermarkt groet.

Echte vrienden zijn op de vingers van één hand te tellen. Gemiddeld ontdekten de Britten dat er maar vier mensen zijn met wie je een verbinding hebt op Facebook die je om hulp zou vragen bij moeilijkheden. De rest ken je niet goed genoeg om zoiets belangrijks te vragen.

Dat is ook niet zo gek, schrijven de onderzoekers in het blad Royal Society Open Science. Onze hersens kunnen 150 vrienden niet aan. Van al die mensen moet je details onthouden over hun leven en hun familie. Anders is het moeilijk om echte conversaties met ze te hebben. Dat is bij een paar mensen al moeilijk, laat staan bij meer dan honderd.

Ook primaten hebben in het wild maar een beperkte groep vrienden, meestal drie of vier. Net als mensen, kunnen ze gewoon niet te veel andere primaten aan, omdat het onderhouden van goede relaties inspannend is. Het is ook een kwestie van tijd, vriendschappen onderhouden is tijdrovend en daarmee inspannend. Mensen en primaten hebben simpelweg andere dingen te doen.

Uit het Britse onderzoek komt ook naar voren dat het exclusief onderhouden van Facebookvriendschappen ook heel moeilijk is. Mensen moeten elkaar zo nu en dan in de ogen kijken, om een echte relatie te onderhouden. Alleen maar een opgestoken duimpje plaatsen bij een bericht is niet voldoende.