Facebook wil intelligenter worden


computer

Wie een foto uploadt naar Facebook, ziet razendsnel een kader ontstaan rond de gezichten van de mensen die op de afbeelding staan. Dat komt door algoritmes die het sociale netwerk heeft ontwikkeld waardoor computers hebben geleerd hoe een menselijk hoofd er uitziet. Dat is handig, maar deze technologie staat nog maar in de kinderschoenen. Facebook wil een volgende stap gaan nemen, is aangekondigd op een conferentie over kunstmatige intelligentie.

Hoofd AI van Facebook, Yann LeCun, heeft aangekondigd dat hij computers zelf wil laten leren. Het kadertje rond de gezichten staat daar omdat programmeurs de computer hebben geleerd hoe een mens valt te herkennen. Maar wat als een computer zelf het wereldwijde web op kan om te leren hoe de wereld in elkaar zit? Facebook gaat die stap nemen.

Daardoor zal een computer maar een deel van een object hoeven te zien, om te voorspellen hoe het hele object er uitziet. Mensen doen dat automatisch, soms wel tientallen keren per dag, maar computers hebben daar nog altijd grote moeite mee. Bij een bewegend object, bijvoorbeeld in een filmpje, kan de computer voorspellen wat de volgende beweging zal zijn. Een auto die met honderd kilometer per uur over de snelweg rijdt, blijft dat waarschijnlijk doen. Opnieuw simpel voor mensen, maar enorm moeilijk voor computers.

Het resultaat is een computer die kan voorspellen, plannen en redeneren. Je zou dat gezond verstand kunnen noemen. Een dergelijk programma weet wellicht eerder dan jijzelf wat je van plan bent te doen. Of wat je leuk zou vinden om te zien of horen. In de handen van Facebook betekent dat een tijdlijn die zichzelf helemaal vult met jouw specifieke wensen, of een televisie die je voorschotelt wat je zelf niet weet wat je wilt zien.

Het enige probleem is de enorme rekenkracht die daarvoor nodig is. Die ligt op het honderdvoudige van wat nodig is voor de huidige kringeltjes rond hoofden. Maar aangezien computers steeds beter worden, ligt dat onder handbereik.