Facebook weet of mensen ziek zijn


Facebook weet of je ziek bent

Facebook wist al of je homo bent, of je huwelijk een beetje goed loopt en of je opgewonden bent. Maar aan dat rijtje kunnen we nog een fenomeen toevoegen: aan iemands FB-pagina is zelfs te zien wie ziek is, lichamelijk dan wel geestelijk. Zelfs als de persoon zich nog helemaal niet ziek voelt. Raar, maar waar.

Het gaat om de woorden die mensen gebruiken, zagen onderzoekers van de universiteit in de Amerikaanse stad Philadelphia.

Alcoholverslaafden schreven vaak woorden op Facebook als ‘dronken’ of ‘fles’, maar ook ‘yeah’, terwijl depressieven de neiging hebben geregeld ‘maag’, ‘hoofd’ of ’tranen’ te schrijven. Op hun beurt kwamen onder diabetici religieuze termen, zoals ‘God’ of ‘bidden’, vaker voor.

Zo waren 21 klinische aandoeningen (waaronder alcoholverslaving, hoge bloeddruk en depressie) voorspelbaar door de taal die mensen op Facebook gebruikten. De hoogste voorspellende kracht – waar de mensen zelf nog niet wisten dat ze een aandoening hadden – werd gevonden bij zwangerschap, diabetes, angststoornissen, psychose en depressie.

Het onderzoek vond plaats onder 1771 mensen, wiens Facebook gegevens de onderzoekers analyseerden. Daarbij keken ze naar posts tussen 2009 en 2015. De proefpersonen ondergingen ook een onderzoek op aandoeningen.

(PlosOne)