Facebook wakkert vreemdelingenhaat aan


Facebook vreemdelingenhaat

De grote instroom van migranten en vluchtelingen verdeelt Europa. Sommige mensen vinden het een verrijking, maar minstens zoveel Europeanen zijn kritisch of hebben zelfs last van vreemdelingenhaat. Zeker in Duitsland, waar na Merkels wir schaffen das zeer veel Syriërs en Afghanen zijn komen te wonen. Daar voegen sommige oorspronkelijke bewoners de daad bij het woord en stichten brand in asielzoekerscentra. Maar er zijn daarbij nogal wat regionale verschillen. Waarom?

Om die vraag te beantwoorden bekeken onderzoekers van de Britse University of Warwick 3335 aanvallen op asielzoekers en buitenlanders gedurende twee jaar. Waarom waren in de ene regio van Duitsland meerdere aanvallen, terwijl ietsje verderop alles rustig was? Het bleek niets met de aanwezigheid van een asielzoekerscentrum te maken te hebben. Ook niet met een hoger percentage allochtonen, armoe of criminaliteit. De grote gemene deler was het gebruik van Facebook.

Hoe meer mensen in een bepaalde regio het sociale medium gebruiken, hoe groter de vreemdelingenhaat. De regel gaat in heel Duitsland op, in rijke en arme regio’s. Op plekken waar extreem-rechts altijd al sterk was en in traditioneel linkse bolwerken. Als ergens veel Facebookgebruikers wonen, dan moeten de Syriërs, Afghanen en Eritreeërs vrezen voor hun leven.

De onderzoekers onderstrepen dat ze niet concluderen dat Facebook zelf de haat aanwakkert. Maar het sociale medium is blijkbaar wel een manier waarop mensen elkaar opjutten om de nieuwkomers een lesje te leren. De aanzet tot de vreemdelingenhaat kan zelfs van buiten de regio komen, waarbij de bewoners van een dorp of stad uiteindelijk de gruwelverhalen van internet overnemen, schrijven de onderzoekers in de database Social Science Research Network .