Facebook verlengt leven


dreamstime_xs_66116528

Het klinkt als een bericht dat is verzonnen door de marketingafdeling van Facebook, maar het is serieus wetenschappelijk onderzoek. Wie het sociale netwerk veel gebruikt, wordt gemiddeld ouder. Het risico op sterfte is per jaar 12 procent lager, zeggen onderzoekers van de University of California San Diego.

Uit andere onderzoeken weten we al dat de sterfte lager is onder mensen die deel uitmaken van een sterk sociaal netwerk. Maar dit is voor het eerst dat hetzelfde mechanisme ook is aangetoond bij virtuele netwerken. Voor het onderzoek werd gekeken naar Facebookgebruikers in Californië. Hun gegevens werden gekoppeld aan data afkomstig van de California Department of Public Health.

Daaruit bleek een duidelijke correlatie tussen actief zijn op Facebook en blijven leven. Hoe actiever mensen waren – wat werd beoordeeld door het aantal foto’s te tellen dat ze posten – hoe langer ze bleven leven. Er was bovendien een sterke correlatie tussen het aantal vrienden dat iemand had en een lage sterfte. Populariteit helpt dus schijnbaar ook om in leven te blijven.

Het zijn sterke aanwijzingen dat virtueel leven een spiegel is van het echte leven. Net als daar voelen mensen zich aangetrokken tot populaire figuren die er goed uitzien. Die hebben de meeste vrienden en leven dus ook nog eens langer, blijkt uit de studie, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.