‘Facebook tast geheugen aan’


Vroeger, ach, toen zat je nog wel eens in de trein zonder dat je een krant had gekocht. Kon je alleen maar naar buiten staren en de koeien in de wei tellen. Daar moet je nu om komen. In de trein zitten mensen constant op hun smartphone te kijken. Om het nieuws te volgen, Facebook te checken of een tweet de wereld in te sturen.

En dat is niet goed, zegt de Zweedse geheugenonderzoeker Erik Fransén van de Kungliga Tekniska Högskolan in Stockholm op de site van dit instituut. Volgens hem heeft ons brein ‘down time’ nodig, waarin we even helemaal niets doen, niets zien, geen prikkels krijgen. Hij constateert dat de moderne mens veel te weinig van die momenten in een dag heeft.

Tijdens een dergelijke periode van weinig hersenactiviteit ordenen onze gedachten zich en gaan recente gebeurtenissen richting het geheugen.

Fransén onderzoekt het menselijk werkgeheugen en ontdekte dat de mens maar drie tot vier dingen in dit korte-termijngeheugen kan opslaan. Doordat we constant met onze neus op de smartphone of de tablet zitten, is het werkgeheugen dus steeds tjokvol. Bovendien geven we de hersens door de vele prikkels niet genoeg gelegenheid om onze herinneringen te ordenen en over te brengen naar het lange-termijngeheugen.

Het resultaat zijn volle dagen waarvan we ons maar een fractie herinneren. Gelukkig hebben we Facebook nog als geheugensteuntje.