Facebook maakt je verdrietig

Anderen krijgen altijd meer likes


Facebook

Het is officieel: Facebook sucks. Mensen die driftig in de weer zijn met het sociale medium voelen zich minder gelukkig dan anderen. Wetenschappers van de University of California en Yale (beide VS) hebben ontdekt dat het komt door likes, of vooral het gebrek daaraan. Hoe meer iemand Facebook gebruikt, hoe ongelukkiger die persoon wordt.

Niet alles aan Facebook is slecht. Eerdere studies wezen uit dat de site inderdaad behoorlijk ‘sociaal’ kan zijn. Vooral mensen die weinig gelegenheid hebben om er op uit te gaan, houden aan een bezoekje aan Facebook een gevoel over tot een groep te behoren. Maar deze studie toont vooral negatieve kanten aan het volgen van je online vrienden.

Om tot deze resultaten te komen werden 5000 mensen gedurende drie jaar gevolgd. Ze moesten allerlei details over hun leven opgeven, waaronder hun gezondheid, lichaamsgewicht en -lengte en hoe gelukkig ze waren. Ook werd nagegaan in hoeverre de proefpersonen ook in het echte leven veel vrienden hadden.

De uitkomsten waren opmerkelijk. Voor iedere procent meer Facebookgebruik vertoonden de proefpersonen 5 tot 8 procent minder geluksgevoel. Hoe meer ‘offline interacties’ (wetenschappelijke taal voor ‘vrienden ontmoeten’) hoe gelukkiger mensen waren. Facebook lijkt dus vooral een surrogaat voor omgaan met echte mensen in de echte wereld. Een surrogaat waar mensen sip van worden.

Een andere resultaat van deze studie is de correlatie tussen Facebook en overgewicht. Aangezien mensen hun gewicht en lengte moesten opgeven, kon hun BMI worden berekend. Hoe meer iemand naar de blauwe pagina’s kijkt, hoe meer kilo’s deze persoon gemiddeld meezeult, zagen de onderzoekers. Uit de rest van hun gegevens konden de Amerikanen opmaken dat dikkere mensen vaker Facebooken, niet dat Facebook dik maakt.