Facebook maakt jaloers


Facebook is handig om op de hoogte te blijven van je vrienden, maar door een stortvloed van positieve berichten en leuke foto’s kunnen we ook flink jaloers raken. Dat blijkt uit een enquête onder gebruikers van het sociale medium, uitgevoerd door de TU Darmstadt en de Humboldt-universiteit in Berlijn.

Meer dan een derde van de ondervraagden krijgt negatieve gevoelens, vooral frustratie, door gebruik van Facebook. Hoewel de meesten het niet voor zichzelf wilden toegeven, gaven de ondervraagden aan dat de belangrijkste reden achter de frustratie van anderen jaloezie is. Dat is niet zo gek wanneer je steeds maar leest over je o zo succesvolle en populaire Facebook-vrienden.

Het gevolg is een ‘jaloeziespiraal’: we verfraaien ons profiel om zelf ook succesvol te lijken, waarop volgend anderen weer jaloers worden, enzovoorts.

De onderzoekers plannen alweer een volgend onderzoek naar Facebook, waarbij ze naar effect van het gebruik van het sociale platform op jaloezie binnen verschillende culturen gaan kijken.

Foto: Paul Glogowski