F16 wordt vliegende schietschijf


Terwijl in Nederland het debat over de opvolging van de F16 maar niet beslist lijkt te worden, is de Amerikaanse luchtmacht bezig met een opmerkelijk hergebruik van hun F16’s. Acht afgedankte toestellen worden door Boeing omgebouwd tot drone en kunnen zonder piloot te lucht in. Daar kunnen ze alle handelingen uitvoeren die het toestel met piloot ook kan, zoals supersonisch vliegen, duikvluchten maken en wapens gebruiken.

Het ‘nieuwe’ toestel heet QF16 en zal worden gebruikt als vliegende schietschijf. De bedoeling is dat piloten op de grond het toestel via een radioverbinding besturen en aanvallen van nieuwere straaljagers – met piloot in de cockpit – moeten weerstaan. Wordt een QF16 neergeschoten dan is het duur, maar de piloot kan die avond gewoon naar huis.

Wellicht is het een goed idee voor Nederlandse politici om eens een paar van die dog fights te bestuderen. Is de JSF echt beter dan de F16? Binnenkort weten we het, als beide toestellen tegen elkaar in het strijdperk treden. De JSF met piloot, de QF16 zonder.