Extreme hitte kan angst en depressie veroorzaken


extreme hitte

Tijdens een hittegolf ervaren oudere en verzwakte mensen vaak een gebrek aan fitheid. Maar bij jongeren hebben hogere temperaturen juist psychische gevolgen. Ze voelen soms een toename van stress, angst en depressie.

Hittegolven zijn namelijk een reden voor jongere mensen om zich zorgen te maken. Vooral het gevoel om de hitte niet te kunnen ontlopen, kan geestelijke problemen en angsten veroorzaken, blijkt uit een studie van de Medische Universiteit in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Vooral als mensen al een aanleg daarvoor hebben.

Stress is een andere belangrijke factor bij de jeugd, het gebrek aan koeling zorgt voor kortere lontjes.

Preventie is belangrijk wanneer de temperatuur stijgt. Tijdens een hittegolf is het raadzaam om het lichaam niet te veel te belasten. Daarnaast beveelt de universiteit licht voedsel aan, evenals eenvoudige maatregelen zoals het verduisteren van ramen, om de hitte gedurende de dag niet te veel laten oplopen in huis.

De meest drastische effecten van de hitte voelen mensen die bloeddruk medicijnen gebruiken. Patiënten moeten de dosering tijdens langdurige hitte tijdig laten controleren door hun behandelend arts. Omdat warmte de bloedvaten verwijdt en dus de bloeddruk verlaagt, kunnen medicijnen de bloeddruk te ver dempen.

Een internationaal team van onderzoekers onderzocht vorig jaar 1.949 dodelijke hittegolven in de hele wereld sinds 1980. Zo wilden ze bepalen wanneer de hitte zo ernstig is, dat er doden vallen. Zij vonden dat een derde van de wereldbevolking nu twintig dagen per jaar te maken heeft met hitte die dodelijke niveaus bereikt. Maar de studie voorspelt dat tegen het einde van de eeuw dat zal zijn opgelopen tot driekwart van de bevolking, als de opwarming van de aarde onveranderd blijft.