Extra zon zorgt voor paniek


Volgens Australische onderzoekers krijgen we een tweede zon, ditmaal aan de nachtelijke hemel. Paniek!

De opmerkelijke voorspelling doen astronomen van de University of Southern Queensland. De zon in kwestie is de ster Betelgeuze, op 430 lichtjaren van de aarde.

Boosdoener Betelgeuze.
Die ster zit in zijn laatste levensfase en zal uiteindelijk exploderen tot een supernova.

Als dat gebeurt, is het licht zo helder dat de aarde ’s nachts verlicht zal worden alsof de zon op is.

Maar – en daar zit hem de kneep – de explosie zal ergens tussen nu en 1 miljoen jaar in de toekomst plaatshebben, zo vertelden de astronomen er bij. Sommige journalisten lieten dat zeer grote tijdsframe voor het gemak uit hun verhalen, waardoor het lijkt alsof het waarschijnlijk morgen zo ver is. Dat zorgde voor lichte paniek in Australië en de rest van de wereld.

Voor veel mensen die geloven dat de aarde in 2012 vergaat, was de aankondiging dat Betelgeuze gaat exploderen (wat we overigens al jaren weten) een aanwijzing dat de Maya’s gelijk hadden. De aarde zal door de explosie vergaan, denken ze, aangemoedigd door sommige media. Het Australische deel van internet stond roodgloeiend van de ‘zie je wel’ berichten.

Geschrokken door alle commotie hebben sommige media ondertussen een nieuw bericht de wereld in gestuurd: de aarde zal niet vergaan door een eventuele supernova Betelgeuze. Daar sluiten we ons maar bij aan.

Follow Faqtman on Twitter