Exit zonnebrandcrème, enter zonnebrandpil


Ooit koraal zonnebrandcrème zien smeren? Vast niet, want dat heeft dit zeediertje niet nodig. Britse wetenschappers van het King’s College in Londen ontdekten hoe koraal zich tegen schadelijke UV-stralen beschermt en verwachten dat ze met deze techniek binnen tien jaar zonnebrand in pilvorm op de markt kunnen brengen.

Foto: Evil Erin

Aangezien dieren geen zonnebrandcrème kopen bij de drogist, heeft moeder natuur ze een ingebouwde zonnefilter gegeven. Nijlpaarden beschermen zich bijvoorbeeld tegen UV-stralen door zich in te smeren met iets dat wetenschappers ‘Nijlpaardenzweet’ noemen. Het is zalf uit een klier die niet alleen tegen zonnebrand werkt, maar door de geur ook insecten op afstand houdt.

Great Barrier Reef (foto: Baba Steve)

Koraal, een organisme dat in ondiep water leeft, kan zichzelf niet insmeren met crème of zweet. Hoe het zichzelf tegen zonnebrand beschermt, was tot nu toe onbekend. Wetenschappers haalden midden in de nacht stukjes koraal uit het Australische ‘Great Barrier Reef’ en bestudeerden wat er gebeurde wanneer de zon op kwam. Onderzoeker Paul Long legt uit: “We zagen dat algen een verbinding maakten die in het koraal in een zonnefilter veranderde. Zowel de algen als het koraal waren hierdoor tegen de zon beschermd. Vissen die van het koraal aten, profiteerden ook van de zonnebescherming.”

De wetenschappers denken dat ze met deze informatie een pil kunnen ontwikkelen die mensen effectief tegen de schadelijke effecten van de zon beschermt. Één pil zou weken tegen de zon beschermen, de risico’s op huidkanker enorm terugdringen en zonnebrillen en anti-rimpelcrème overbodig maken.

De Britse belastingbetaler financiert het onderzoek naar deze zonnebrandpil via het ‘Biotechnology and Biological Sciences Research Council’. De wetenschappers denken dat er binnen vijf jaar al op mensen getest kan worden en dat de zonnebrandpil binnen tien jaar voor op grote schaal te koop is.

Follow Faqtman on Twitter