Excuses zijn weinig waard


Het is zo simpel om ‘sorry’ te zeggen, maar is het ook wat waard? Niet zo heel veel, ontdekten ze in Rotterdam.

Aan de Erasmus Universiteit in de havenstad deden psychologen een interessant experiment. Proefpersonen kregen 10 euro. Die konden ze houden, of via de computer aan een online partner geven. Als ze het geld weggaven, verdrievoudigde het, zodat er 30 euro aankwam bij de andere persoon. De online partner mocht zelf beslissen of hij of zij het geld zou houden, of een deel terug zou geven.

'Sorry': makkelijk gezegd, weinig indruk. Foto: © Juliengrondin | Dreamstime.com.

Wat de proefpersonen niet wisten, was dat de ontvanger van het geld bij het onderzoek hoorde. Zij gaf standaard maar 5 euro terug. In sommige gevallen excuseerde de inhalige online partner zich, in sommige gevallen niet. De proefpersonen werd gevraagd zich dan in te beelden dat ze excuses had aangeboden.

Bij ondervraging na het experiment bleken de mensen die zich hadden ingebeeld dat ze excuses hadden gekregen tevredener, dan mensen die daadwerkelijk ‘sorry’ hadden gehoord. Volgens de onderzoekers willen mensen graag een excuus horen als ze iets is aangedaan, maar maakt een verontschuldiging in werkelijkheid maar weinig indruk. Veel excuses worden vooral gemaakt om degene die iets fout heeft gedaan zich beter te laten voelen.

Follow Faqtman on Twitter