Even wachten verbetert beslissing


‘Slaap er nog een nachtje over’, zeggen mensen wel eens bij een moeilijke beslissing. Dat blijkt inderdaad verstandig.

Wie een probleem even op een laag pitje zet, maakt namelijk betere beslissingen dan mensen die gelijk de knoop doorhakken. Dat zeggen onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen.

In proeven aan deze universiteit werd proefpersonen gevraagd om een auto te kiezen uit vier denkbeeldige merken. Iedere auto had twaalf verschillende functies, maar slechts twee hadden een betere wegligging en een laag brandstofverbruik. De andere auto’s hadden minder belangrijke pluspunten. Na het presenteren van de auto’s, werd een groep proefpersonen gevraagd om een onmiddellijke keuze te maken: welke zouden ze kopen?

Een andere groep werd na het tonen van de auto’s eerst aan een totaal andere test gezet om hun gedachten gedurende vijf minuten in een andere richting te laten gaan.

Een grote aanschaf, zoals een auto, kun je beter niet te snel doen. Wat verkopers ook beweren. Foto: © Arne9001

Zij moesten na afloop van deze tweede test ook een beslissing maken. De proefpersonen die vijf minuten niet aan de auto’s hadden gedacht, kozen veel vaker de zuinige auto met een goede wegligging. De groep die gelijk de knoop doorhakte liet zich afleiden door allerlei irrelevante zaken aan de overige auto’s.

De onderzoekers concluderen dat vijf minuten afleiding de hersens de gelegenheid geeft om alle informatie te verwerken en de relevante gegevens er uit te filteren. Zonder dat mensen het door hebben, werken de hersens tijdens een andere taak gewoon door. Sterker nog, afleiding helpt dus een betere beslissing te maken. Hoewel de deelnemers niet letterlijk ‘een nachtje gingen slapen‘ op de beslissing, geeft het experiment wel aan dat afstand nemen van een moeilijke keuze helpt.

Het onderzoek zal worden gepubliceerd in een komende editie van het Journal of Consumer Psychology.

Follow Faqtman on Twitter