Even voorstellen: de Cappuccinobeer


Bruine beren bewegen zich steeds meer naar het noorden, terwijl ijsberen het steeds zuidelijker zoeken. Het resultaat? Ze komen elkaar steeds vaker tegen. En daar komen natuurlijk ook wel eens kleine beertjes van. Deze hybride wordt de Cappuccinobeer genoemd, naar de koffie-met-melk kleur.

Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat de beide beersoorten elkaar niet konden bevruchten, maar dat lijkt geen probleem. In een Duitse dierentuin ging het per ongeluk mis, toen een bruine beer een ijsbeervrouwtje bezwangerde. De twee lichtbruine nakomelingen werden Tips und Taps genoemd.

Maar ook in Canada worden in toenemende mate crèmekleurige beren gevonden. Genetisch onderzoek van een paar kadavers toont aan dat ze van gemengde afkomst zijn. Er zijn aanwijzingen dat deze dieren zich niet voort kunnen planten, maar nader onderzoek moet dat mysterie oplossen. Het probleem is alleen dat de lichtbruine beren in het wild erg weinig te zien zijn.

Tips en Taps kunnen niet worden gebruikt als proefdieren, Mannetje Taps werd gecastreerd na de geboorte en zal dus sowieso geen nageslacht verwekken. Zijn belangrijkste rol is die van publiekslieveling in de Zoo Osnabrück, waar hij en zijn zusje als unieke exemplaren ons herinneren dat er niet alleen dieren uitsterven, maar zo nu en dan ook nieuwe soorten ontstaan.