Europese straling komt uit Russische atoomfabriek


Majak

Afgelopen oktober meldden verschillende Europese landen dat ze verhoogde radioactieve straling hadden gemeten. De hoeveelheden waren subtiel en niet gevaarlijk, maar toch was het reden voor bezorgdheid. Ergens is ‘iets’ straling aan het lekken, maar wat en waar? De heersende windrichtingen en het verval van de straling wees al snel richting Rusland.

Terwijl de rest van Europa terug ging naar de orde van de dag, dook de Britse postdoc natuurkundige Simon Proud uit Oxford verder in het raadsel. Hij heeft nu de bron gevonden, meldt zijn universiteit. Proud houdt zich bezig met de vorming en verspreiding van wolken, dus was het vooral een kwestie van de wolk radioactiviteit terug volgen naar zijn oorsprong. Dat bleek 150 kilometer van de stad Ekaterinburg in Rusland te zijn. Daar staat de Majak atoomfabriek.

Deze fabriek is kort na de oorlog gebouwd om het atoomprogramma van de Sovjet Unie mogelijk te maken. Door de haast waarmee het complex is neergezet, werden er nogal wat fouten gemaakt. In 1957 leidde een van die fouten tot een gigantische explosie, waardoor grote hoeveelheden nucleair afval de lucht in werden geslingerd. Bijna een half miljoen mensen raakten besmet met de straling. Maar de Sovjet Unie hield het ongeluk dertig jaar stil. Pas sinds de jaren tachtig weten we wat er is gebeurd.

Voor zijn studie heeft Proud toegang tot allerlei satellietbeelden, dus concentreerde hij zich op Majak, door naar foto’s van voor en na de radioactieve wolk te kijken. Daarop is te zien dat in het gedeelte van de fabriek dat geëxplodeerd is, sinds dit najaar ineens een gat te zien is. Een dak dat waarschijnlijk over het verwoestte deel is geplaatst, lijkt te ontbreken. Dat kan de oorzaak zijn van het ontsnappen van radioactiviteit. De Brit bekeek verschillende foto’s, op verschillende momenten van de dag genomen, het is geen kwestie van lichtinval, het dak is weg.

Volgens Rosatom, de uitbater van Majak, is er echter niets veranderd. Net als in de oude Sovjet Unie, doen ze alsof hun neus bloedt. De Groenen in het Europese Parlement hebben echter naar aanleiding van het Britse onderzoek al aangedrongen op een onderzoekscommissie.