Europese satelliet ’te goed’


Vorig jaar is de Sentinel satelliet gelanceerd. Dit prachtige Europese staaltje techniek observeert de aarde. Iets te goed alleen. Nu klaagt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dat de satelliet te veel data naar aarde stuurt. Al die gegevens kunnen niet goed worden verwerkt en kosten veel opslagruimte.

De 2,3 ton zware Sentinel 1A heeft een radarcamera aan boord die constant op aarde staat gericht. Daarmee worden dwars door wolken en ander weer haarscherpe 3D opnames gemaakt van het aardoppervlak, zoals op deze foto van een Noord fjord. Zelfs hoogteverschillen van millimeters kunnen worden vastgelegd, wat aardbevingsonderzoek vergemakkelijkt. Zeven dagen per week, 24 uur per dag komen beelden van zeer hoge resolutie binnen.

En dat begint een probleem te worden. Niet alleen omdat er niet genoeg rekenkracht beschikbaar is om alle opnames te verwerken en te analyseren, maar ook omdat al die data moet worden opgeslagen. Daarvoor is een enorme capaciteit nodig.

ESA stelt voor om in lidstaten een paar enorme datacentra te gaan bouwen waarin supercomputers komen te staan. Daar zou de verwerking en opslag plaats moeten vinden. Tussen deze centra zouden kabels van zeer hoge capaciteit moeten lopen om de data te vervoeren.