Europese darmflora belabberd


Waarom hebben mensen in Europa meer allergieën dan Afrikanen? Dat komt door ons voedsel, zegt een Italiaanse arts.

Dr Paolo Lionetti, van de universiteit van Florence, heeft de kinderen uit zijn thuisstad vergeleken met kinderen uit Burkina Faso in Afrika. Hij keek naar wat ze eten, hoe hun darmen er uitzien en wat voor allergieën ze hebben. Zijn schokkende conclusie: ons eten maakt ons ziek.

In de darmen van Italiaanse kinderen vond Lionetti veel minder goede bacteriën die mensen helpen om het voedsel te verteren. Deze bacteriën worden ook gezien als een eerste verdediging tegen ziekteverwekkers en stoffen die een allergische reactie vertonen. De Afrikaanse kinderen hadden deze goede darmflora in overvloed en hadden daarom minder last van allergie. Hun bloed bevatte ook nog eens meer stoffen die ontstekingen tegen gaan.

Doe het je darmflora niet aan...
Doe het je darmflora niet aan...

Volgens de Italiaanse arts komt de grote afwezigheid van darmflora in Europese kinderen door de overvloed aan suikers, geraffineerd zetmeel en rood vlees die we tot ons nemen. Het dieet van hamburgers en frietjes zorgt er voor dat kinderen hier veel minder bacteriën in hun lijf hebben en dus gevoeliger worden voor allergische reacties. Kinderen in Burkina Faso eten voornamelijk granen, erwten en bladgroenten. Vlees is een zeldzame delicatesse.

Of de studie het definitieve antwoord geeft op de vraag waarom we steeds meer last krijgen van allergieën valt te betwijfelen. Maar dat het geen kwaad kan om kinderen minder naar de snackbar te sturen, staat als een paal boven water.

Verwante artikelen:

Holbewonerdieet razend populair

Kinderen van tien al ontevreden met figuur

Oud worden? Honger lijden!