‘Europees biomedisch project verspilt geen geld’


salmonella

Het project IMI, het Innovative Medicines Initiative van de Europese Unie, doet het prima. Er wordt geen geld meer verspild, zegt Vytenis Andriukaitis, de Europese commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid. Het biomedisch project is in opspraak geraakt door publicaties in Duitsland en België dat het weinig meer zou zijn dan een subsidiekanaal voor de farmaceutische industrie.

Volgens Andriukaitis zijn alle problemen, die afgelopen jaar aan het licht kwamen, voorbij. Het 2,5 miljard euro kostende project is volledig transparant, zegt hij tijdens een conferentie in Brussel over hoe ziektes steeds resistenter worden tegen medicatie. Volgens het Duitse blad Der Spiegel is al dat belastinggeld echter naar de farmaceutische industrie gegaan, die het gebruikt om medicijnen te ontwerpen waar ze vervolgens weer geld aan verdienen.

Niet alleen de IMI staat onder druk, vier grote wetenschappelijke projecten die met EU-geld worden gefinancierd, verspillen veel geld, blijkt uit onderzoek van onder andere de Belgische krant De Standaard. Transparantie is vaak ver te zoeken en er zijn geregeld situaties waarin weinig toezicht bestaat op uitgaven.

Toch is het IMI-project zeer waardevol, zegt Andriukaitis. Hij wijst onder andere op het ontwikkelen van nieuwe antibiotica. ‘Sinds 1987 zijn er geen nieuwe soorten antibiotica ontwikkeld. Daardoor neemt de weerstand van bacteriën tegen medicijnen toe. Via de IMI ontwikkelen we nieuwe medicijnen, waardoor we duizenden doden in Europa per jaar vermijden.’