Europeaan tóch eerst in Amerika?


Hele generaties kinderen hebben verkeerde feiten geleerd. Bijvoorbeeld dat Columbus Amerika ontdekte. Onzin, voor Columbus waren de Noormannen al in Newfoundland. En ver daarvoor kwamen Aziaten via Alaska naar Amerika om het continent te bevolken. Om Columbus de eerste ontdekker te noemen is een typisch staaltje Europees chauvisnisme.

Enkele opmerkelijke vondsten in de Verenigde Staten hebben de Europese claim echter in een ander daglicht geplaatst. In de staten Delaware, Maryland en Virginia in de oostelijke VS hebben archeologen stenen werktuigen gevonden die sprekend lijken op werktuigen die in Europa zijn gebruikt. De werktuigen zijn tussen de 19.000 en 26.000 jaar oud.

Clovis pijlpunten uit de VS. Door Europeanen gemaakt?

De eerste Aziaten kwamen echter pas 13.000 jaar geleden via de landbrug bij Alaska aan. Amerika – zeker de oostelijke staten – was in de tijd van de stenen werktuigen dus onbewoond volgens de gangbare theorie. Waren het dus tóch Europeanen die al ver voor onze jaartelling de oversteek maakten?

Dat is de vraag die wordt gesteld in het boek Across Atlantic Ice door paleontologen Dennis Stanford van het Smithsonian Institution en Bruce Bradley van de University of Exeter (GB). De titel van het boek geeft al aan dat ze denken dat ook de Europeanen gebruik maakten van een ijstijd om over de bevroren noordelijke Atlantische Oceaan naar Amerika te lopen.

De bewijzen die de twee onderzoekers aandragen zijn erg sterk. Zo ontdekten ze dat een vuistbijl die al in 1971 in Virginia werd gevonden bestaat uit steen uit Frankrijk. Ook bevatten indianentalen woorden, structuren en grammatica die niet afkomstig zijn uit Azië. DNA-onderzoek laat bovendien zien dat de Aziaten al vroeg in hun Amerikaanse avontuur gemengd zijn met een ander volk.

Met deze ontdekkingen moet de geschiedenis van Amerika eigenlijk nog een keer worden herschreven. Er liepen veel eerder mensen rond dan eerder gedacht.

En ze waren nog blank ook.

Follow Faqtman on Twitter