Europa test eerste medicijn tegen Corona


reuktest corona

Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het Europese Medicijnagentschap EMA is begonnen met een rolling review van het medicijn Sotrovimab. Dat is door GlaxoSmithKline ontwikkeld voor de behandeling van Covid-19.

De resultaten van het medicijn zijn namelijk bemoedigend. Het EMA heeft echter nog niet de volledige dataset ontvangen en het is nog te vroeg om conclusies te trekken over de risico van het geneesmiddel.

Het EMA zal alle gegevens over dit geneesmiddel evalueren. Daaronder bewijsmateriaal uit de huidige klinische proeven. De rolling review zal doorgaan totdat er voldoende bewijsmateriaal beschikbaar is voor een aanvraag voor een vergunning voor het medicijn.

Sotrovimab is een zogenoemd monoklonaal antilichaam, een type eiwit dat zich hecht aan een eiwit van het SARS-CoV-2 virus. Dat hechten belemmert het vermogen van het virus om de lichaamscellen binnen te dringen. Waarschijnlijk zal dit de noodzaak van ziekenhuisopname bij patiënten met COVID-19 sterk verminderen.