EU wil van THT-datum af


tht-datum

Nederlanders gooien ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weg. Dat is 135 kilo per persoon, gemiddeld. Daar zitten ongetwijfeld schimmelende boontjes bij en pakken zure melk. Maar veel voedsel zou waarschijnlijk nog best eetbaar zijn geweest, denkt de Europese Unie. Ze willen daarom bij sommige producten af van het label ’ten minste houdbaar tot’.

Het gaat om een Oostenrijks initiatief om in heel Europa uniforme regels in te voeren voor de houdbaarheidsdatum op voedsel. Bij voedsel als meel, suiker en koffie zou de datum zelfs helemaal achterwege kunnen blijven. Mits verpakt, zijn deze voedingsmiddelen jaren houdbaar, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Ingeblikt voedsel kan zelfs decennia goed blijven. Van fruit en groente is na visuele inspectie duidelijk wanneer het niet meer eetbaar is.

Eind november moet het EU Platform on Food Losses and Food Waste in Brussel de knoop doorhakken. Het platform is opgericht om de doelstelling te realiseren om in 2030 in de hele EU te komen tot een reductie van 50 procent van het weggegooide voedsel. Het afschaffen van de tht-datum, voorgedragen door het Gesundheitsministerium van Oostenrijk, moet een eerste stap zijn.

Maar dan moeten er wel juridische problemen worden overwonnen. De houdbaarheidsdatum is een makkelijke manier voor fabrikanten van voedsel om niet eeuwig verantwoordelijk gehouden te kunnen worden voor bederf. Door voedsel te garanderen tot een bepaalde datum, is hun risico beperkt. Consumenten zouden het echter een goed idee vinden. Volgens onderzoek van hetzelfde platform is 74 procent van de Europeanen voor het afschaffen van de tht-datum voor producten waarvan bekend is dat ze jaren achtereen goed blijven.