EU wil eind aan plastic tasje


Je gebruikt er per jaar ongeveer 200 van; de meeste gooi je weg na één gebruik. We hebben het over plastic tasjes, die je krijgt bij winkels of als verpakkingsmateriaal. Zo’n 180 exemplaren belanden gelijk na het vervoeren van je aankoop in de vuilnisbak. Uiteindelijk komen een hoop van die tasjes in de natuur terecht.

Vandaar dat de Europese Unie voor een voorstel heeft gestemd om het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal terug te dringen. In 2019 moeten we, in vergelijking met 2010, nog maar de helft van het aantal plastic tasjes gebruiken. In 2015 wil de EU de jaarlijkse consumptie terugdringen tot veertig tasjes.

Dat wil de statenbond bereiken door de verplichting in te voeren om te betalen voor tasjes. Dat gebeurt in veel winkels nu al, maar meer dan een paar cent kost het niet. In kledingwinkels zijn tasjes nu nog gratis. Er moet een substantieel bedrag worden gerekend voor het plastic, met uitzondering voor de dunste varianten en zeer stevige tassen voor meervoudig gebruik.

Het gebruiken van plastic tasjes is erg aan cultuur gebonden. Zo gebruiken Polen en Portugezen meer dan vijfhonderd tasjes per jaar. Het zuinigst zijn de Ieren, die maar twintig tasjes per twaalf maanden meekrijgen van een winkel. In Ierland is het betaalmodel al jaren geleden ingevoerd.