EU-wetenschap te duur


Het Europees Parlement zet vraagtekens bij een paar grote wetenschapsprojecten van de Unie; die zijn exorbitant duur geworden. De Europese Unie heeft een programma van Joint Undertakings (JU), dat zijn samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, onderzoeksinstellingen en lidstaten. De uitgaven van deze projecten in 2013 worden nu besproken in het parlement, waarbij hevige kritiek is losgebarsten op de kosten.

Vier projecten liggen onder het vergrootglas. Het gaat om het kernonderzoeksprogramma Iter, in het Franse Cadarache, het IT-project Artemis in Zweden, Eniac (nano-elektronica, België) en IMI, de ‘Champion’s League van de biomedische wetenschap’, ook in België. Vertegenwoordigers van al deze instellingen moeten nu in Brussel hun uitgaven verdedigen.

Vooral IMI staat onder druk. Onderzoek van het Duitse blad Spiegel en de Belgische krant De Standaard toont aan dat dit instituut tot een soort doorgeefluik voor subsidies richting de farmaceutische industrie is verworden. Belastingbetalers financieren zo commerciële bedrijven. IMI heeft een budget van 5 miljard euro.

Niet veel beter gaat het de bazen van Iter, dat een bodemloze put voor geld lijkt te worden, ligt onder het vergrootglas. Het project zou lijden onder mismanagement, zo zeggen fracties in het parlement. Ook bij het European Institute of Innovation and Technology (EIT, gevestigd in Hongarije, zie screendump) is dat verwijt te horen. Het budget van dit instituut is al totaal afgekeurd.