EU verbiedt bestrijdingsmiddelen die bijen doden


dode bijen

De Europese Unie heeft drie bijen-schadelijke insectenvergiften verboden. In Brussel steunde een meerderheid van de 28 lidstaten het voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van zogenaamde neonicotinoïden in het veld te verbieden en in kassen te beperken.

Dit werd gecommuniceerd door de Europese Commissie. ‘De gezondheid van de bijen blijft voor mij van het allergrootste belang omdat het van invloed is op de biodiversiteit, de voedselproductie en het milieu’, zei EU-commissaris voor Gezondheid Vytenis Andriukaitis.

De stemming was gericht op de drie actieve ingrediënten clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. Die beschermen planten tegen plagen, maar kunnen ook allerlei insecten aantasten of doden. Al in 2013 had de EU strengere regels voor het gebruik opgelegd, omdat de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen als gevaarlijk voor de bij had geclassificeerd.

Het gaat al jaren erg slecht met de bijen. Als verklaring is de Colony Collapse theorie bedacht. Volgens deze theorie sterven bijen vooral als gevolg van stress. Uit onderzoek blijkt dat stress bij bijen kan leiden tot gedragsveranderingen en een verzwakt immuunsysteem. Heeft één bij er last van, dan worden de anderen ook snel aangestoken en sterft met een beetje pech de hele kolonie.

Maar ook pesticiden zorgen voor minder van dee diertjes. Een wereldwijd onderzoek stelde vorig jaar vast dat bijna alle honing sporen van verdelgingsmiddelen bevat. Zelfs honing van het eiland Tahiti – redelijk paradijselijk – bevatte deze stoffen.

Dat de mens bijen ook op andere manier beïnvloedt, staat wel vast. Onderzoekers vonden in bijennesten stoffen uit plastic tasjes en spuitvloeren. In honing zit soms ook plastic. Milieuverontreiniging en radiostralen zouden ook zorgen voor minder bijen.