Eten zien doet eten


Foto: © Harikarn | Dreamstime.com.

Concentreer je goed op dit plaatje. Liefst vlak voor lunch of avondeten. Zien die frietjes er niet zalig uit? Ze smaken vast lekker knapperig en zout. Bijt door de crunchy buitenkant en je proeft de zachte binnenkant. Beetje mayonaise of ketchup erbij en de smaaksensatie is compleet.

En, honger gekregen?

Waarschijnlijk wel, en zelfs zonder de omschrijving. Het plaatje zien is al genoeg om een rammelende maag te krijgen. Dat komt door het hormoon ghreline, dat de eetlust opwekt. Onderzoekers van het Max- Planck- Institut (MPI) für Psychiatrie in München (Duitsland) hebben aangetoond dat de hoeveelheid ghrelin in het bloed toeneemt als we lekker eten zien.

Proefpersonen kregen neutrale foto’s te zien en plaatjes van smakelijk voedsel. Bij het zien van het voedsel ging de hoeveelheid ghreline in het bloed flink omhoog, de proefpersonen kregen honger.

Volgens de onderzoekers is er dan ook één goed advies te geven aan mensen die proberen minder te eten: zorg dat je geen plaatjes ziet van voedsel. Komt er eentje in je blikveld, kijk dan snel de andere kant op.

Follow Faqtman on Twitter