Estland blijkt meter hoger


estland

Sommige landen worden groter, zoals Nederland na het aanleggen van weer een polder. Anderen kleiner, door afkalvende kusten of provincies die de onafhankelijkheid verklaren. Maar Estland wordt deze maand hoger, liefst een kwart meter. Dat komt omdat ze voor het eerst goed meten.

De oude metingen dateren nog uit de tijd van de Sovjet Unie, waarvan Estland tot in de jaren tachtig deel uitmaakte. Daar waren ze schijnbaar niet zo precies, want het hoogste punt, de Suur Munamägi (Grote Eiberg) werd bepaald op 316 meter en 8 centimeter. Maar een nieuwe meting komt uit op 317 meter en 30 centimeter. Dat scheelt meer dan een meter.

De nieuwe meting is gedaan omdat Estland mee gaat doen met het Europese systeem voor hoogtemetingen, het European Vertical Reference System. Dat is een standaard voor het meten hoe hoog of laag land precies ligt. Nederlanders mogen extra trots zijn op dat systeem, want het Normaal Amsterdams Peil (NAP) dient als ijkpunt. Het NAP is een koperen markering onder de Dam in Amsterdam.