Eskimo’s met ijskasten


Als verkoper ben je pas echt goed als je een ijskast kunt verkopen aan een eskimo. Binnenkort wordt dat een stuk makkelijker.

Door klimaatverandering in het noordpoolgebied komt er daar steeds meer behoefte aan koeling. Eskimo’s uit Canada en Groenland willen de komende jaren gemeenschappelijke diepvriezers bouwen om eten op te slaan, zo kondigden ze aan op de milieuconferentie in Kopenhagen.

Groenland

Het jachtseizoen is korter aan het worden, zei een Inuit-leider op de conferentie. Eskimo’s, de inheemse bevolking van Groenland, Canada, Alaska en Rusland, jagen een groot deel van het jaar op Arctische soorten als ijsberen, walvissen en kariboes. Vlees dat over is, laat je gewoon buiten liggen, het bevriest. Maar nu de temperaturen stijgen, kan een vrieskist geen kwaad. Omdat het ijs dunner wordt, kunnen bewoners van het poolgebied minder jagen, omdat ze anders het risico lopen door het ijs te zakken.

‘In onze regio zien we het klimaat dagelijks veranderen’, zei Violet Ford, een Canadese ambtenaar van de Inuit Circumpolaire Raad (ICC). Ford, die is geboren en getogen in de Inuit-gemeenschap van Makkovik, Labrador, wil hulp. ‘We willen gemeenschappelijke diepvriezers om ons vlees op te slaan. Dat is nodig als we nog maar een paar keer per jaar kunnen jagen.’

Foto: Groenland in de zomer. Wili Hybrid.