ESA: voor 2040 Europeaan op Mars


De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil vóór 2040 een Europeaan op Mars hebben rondlopen. Dit blijkt uit een strategiedocument van het in Parijs gevestigde agentschap. Europa wil daartoe deel uitmaken van de eerste bemande missie naar Mars, waarschijnlijk van Nasa, maar eventueel ook van een commerciële partij.

Om dichter bij dat doel te komen, moet er meer onbemande vluchten naar de rode planeet komen. Alle lanceermogelijkheden naar Mars moeten worden gebruikt, zegt de ESA. De Europeanen willen zich gaan specialiseren in de landing op de planeet en het afleveren van ladingen. Daarnaast willen ze zich verder ontwikkelen wat betreft overlevingstechnologieën.

Bij de uitvoering van de ambitieuze doelstellingen hoopt het ESA op politieke steun. ‘Ik roep onze politieke besluitvormers nu op de ambitie van Europa te tonen, zodat het ESA deze strategische routekaart tot werkelijkheid kan maken’, zei Josef Aschbacher, directeur-generaal van het ESA.

Mars staat anderhalf keer verder van de zon dan onze aarde. Met 6781 kilometer is de diameter van Mars slechts half zo groot als die van de aarde. Erheen reizen duurt 10 maanden.