ESA-topman hekelt Mars One


Jan Wörner, algemeen directeur van ESA, haalt uit naar het Nederlandse project Mars One. ‘Onethisch’ en ‘onhaalbaar’, zegt hij. Wörner sprak zijn woorden op de Duitse televisiezender N-TV, waar hij een interview gaf over de mogelijkheden voor de mensheid om naar Mars te gaan. Mensen zullen op de rode planeet lopen, denkt hij. Waarschijnlijk rond 2050 en niet, zoals de Amerikanen denken, rond 2035.

Voor het private initiatief Mars One, begonnen door Bart Lansdorp, heeft hij geen goed woord over. In het kader van dit project moeten amateurastronauten een enkele reis naar Mars krijgen. Wörner noemt dat ‘onethisch’. Hij wijst er op dat mensen op Mars niet kunnen ademen en blootgesteld worden aan hoge doses straling. ‘Zonder de optie van terugkeer is een dergelijke missie ondenkbaar.’

Lansdorp kondigde in mei 2012 aan een reis naar Mars te organiseren. De organisatie zoekt mensen die in 2027 een enkele reis naar de rode planeet willen maken. Zij moeten daar een kolonie vestigen (foto). Terugkeren is technisch niet mogelijk, dus potentiële kandidaten moeten er vrede mee hebben dat ze ver van huis zullen sterven.