Erosie kan niet tegen druk


Wel eens onder een rotsformatie gelopen en gedacht: hij zal vandaag toch niet instorten? Zo’n boog blijkt nu minder gevoelig voor erosie dan gedacht

Onderzoekers van de Karelsuniversiteit te Praag hebben met experimenten ontdekt dat grote druk – bijvoorbeeld op de stenen van een natuurlijk brug of boog – erosie juist vertraagd.

In Europa vind je natuurlijke bruggen aan de kust van Normandiƫ en aan de overkant aan de Britse kust. Ook de Noord-Spaanse en Portugese kust hebben bogen. Beroemd zijn de bijzondere formaties in de Amerikaanse staat Utah. Water- en winderosie bedreigen deze natuurmonumenten van vaak zachte steensoorten. In Utah speelt vorst ook nog een rol.

In hun experimenten bekeken de onderzoekers eerst wat er met zandsteen gebeurt, als je een steentje in het water gooit. Het steentje deed wat werd verwacht: uit elkaar vallen. Toen het team vervolgens een zware steen op zandsteen zette, vertraagde dit proces significant. Hetzelfde gebeurde toen ze een regenbui simuleerden. De zandkorrels vormden een solide eenheid. Er gingen weliswaar zandkorrels aan de buitenkant verloren door de onderdompeling, maar de kern werd er alleen maar sterker van.

Maar erosie helemaal stoppen is natuurlijk een illusie. Uiteindelijk winnen water en lucht. In 1990 stortte een van de twee natuurlijke bruggen in aan de kust nabij Victoria, AustraliĆ«. Twee toeristen strandden op de buitenste ‘peiler’ van de London Arch en moesten worden gered.