‘Er staat iets tussen ons in’


Gaat het slecht met je relatie? Overweeg dan eens om je smartphone in een kast te bergen. Onderzoekers van de universiteit van Essex (GB) deden een bizar experiment. Ze vroegen een groep jonge proefpersonen (gemiddeld 22) om na te denken over iets interessants dat ze de afgelopen maand hadden meegemaakt. Ze werden naar een kamertje gebracht waar ze over die gebeurtenis moesten vertellen tegen een andere proefpersoon.

In het kamertje stonden alleen twee stoelen en een tafel. Op tafel lag bij de ene helft van de paren een boek en een notitieboekje; de andere helft zag een boek en een mobiele telefoon. De proefpersonen hadden hun eigen mobieltjes ingeleverd, de mobiele telefoon op tafel was van een van de onderzoekers. Hij lag te ver om aan te raken.

Naderhand moesten de proefpersonen aangeven hoeveel intimiteit ze voelden met hun gesprekspartner. De mensen die hadden gepraat in de ruimte waar een mobiele telefoon aanwezig was, gaven daarbij gemiddeld aan minder verbondenheid en meer afstand te voelen. Volgens de onderzoekers is de aanwezigheid van een mobieltje al genoeg om gesprekspartners zo af te leiden dat ze minder betrokkenheid bij elkaar voelen.

Dat geldt overigens niet als het over koetjes en kalfjes gaat. Het experiment werd herhaald met een gesprek over plastic kerstbomen. Daarbij voelden de proefpersonen met een smartphone in de kamer geen verschil in intimiteit.