Er ligt kosmisch stof op je dak


kosmisch-stof

Voor het eerst hebben wetenschappers kosmisch stof gevonden in een stedelijke omgeving. In Parijs, Oslo en Berlijn werden minieme hoeveelheden van het goedje aangetroffen op daken. Kosmisch stof werd gevormd toen het heelal ontstond, 4,6 miljard jaar geleden. Het zweeft overal in het universum valt geregeld door de dampkring naar aarde.

De enige plekken waar het tot nu toe werd aangetroffen was de oceaan en de polen. Daar is het zo ‘schoon’ dat je de kleine hoeveelheden kunt ontdekken. Op andere plekken ligt zoveel ander stof, dat de paar spikkeltjes kosmisch afval worden ondergesneeuwd.

Maar dat heeft onderzoekers uit Noorwegen en Groot-Brittannië niet tegengehouden. Ze verzamelden driehonderd kilo stof uit dakgoten in Europese hoofdsteden en begonnen het monnikenwerk om dat te gaan analyseren. Gelukkig is kosmisch stof magnetisch, zodat het met een magneet uit de rest van het stof kon worden gehaald.

In totaal werden vijfhonderd kosmische stofkorreltjes uit de viezigheid gehaald. Die werden onder een microscoop geanalyseerd. De meeste korreltjes zijn opmerkelijk rond en glad, een gevolg van de hitte die zich ontwikkelde toen ze door de dampkring kwamen. Ze zijn allemaal gefotografeerd en in een prachtig boek afgedrukt, In Search of Stardust. Zoals dit exemplaar, afkomstig uit Noorwegen.

De stofjes in dat boek zijn gemiddeld 0,03 millimeter, relatief groot. Ter vergelijking, op de Zuidpool is kosmisch stof van 0,01 millimeter gevonden. In een stedelijke omgeving is dat echter te moeilijk te vinden, het blijft waarschijnlijk kleven aan ander stof of het magnetisme is te zwak om dit op te pikken.

De onderzoekers benadrukken in hun onderzoeksverslag in het blad Geology dat hun ontdekking leert dat kosmisch stof overal ligt. Dus ook in Nederlandse dakgoten. Je hebt een kilo of tien nodig van het spul, een sterke magneet en een microscoop. En een hoop geduld natuurlijk.