Er bestaan voetbalgoden


Het werk van de Braziliaanse wetenschapsfilosoof en computerwetenschapper Bruno Woltzenlogel-Paleo bestaat voor een groot deel uit nadenken. Hij werkt aan de Theorie- und Logikgruppe van de Technische Universität (TU) in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Daar proberen onderzoekers door abstract redeneren de grote problemen van onze tijd op te lossen.

Paleo heeft vorig jaar een computerprogramma geschreven dat kan redeneren. De bedoeling is niet daarmee mensen te vervangen, de software wordt vooral gebruikt om andere wetenschappelijke software te controleren, komen daar wel logische antwoorden uit als je een vraag stelt?

Toch werd het programma gelijk ook voor andere doeleinde gebruikt, toen een theoloog met de software bewees dat logischerwijze God moest bestaan. Dat baarde veel opzien in kringen van wetenschapsfilosofen.

Op verzoek van de Oostenrijkse omroep heeft de Braziliaan het programma ook op het WK-voetbal losgelaten. Hoe kan het dat soms de slechter spelende ploeg wint? Na alle input te hebben ontvangen kwam het programma met een antwoord: er bestaan blijkbaar ook voetbalgoden. Zo valt te verklaren dat mensen die iets niet verdienen het toch krijgen (een penalty bijvoorbeeld).

Het gaat om een ludieke actie van de Oostenrijkers, maar in een interview zei de Braziliaanse onderzoeker dat de uitkomst van het programma ons toch iets leert: bij voetbal speelt toeval schijnbaar een grote rol. Dat is niet zo gek, bij deze sport vallen immers maar een paar goals per wedstrijd. Soms zelf helemaal geen. Een frommelbal die toch het net raakt, maakt dan al het verschil. Dat kun je aan goden toeschrijven, of het gewoon ‘geluk’ noemen.