EPO werkt niet, volgens Leids onderzoek


injectienaald

Terwijl er weer een renner is betrapt op het verboden middel epo, groeit de twijfel of deze doping überhaupt de prestaties verbetert. Leids onderzoek toont aan dat renners met epo zelfs langzamer een berg op fietsen dan een controlegroep die een onschuldige injectie met een zoutoplossing heeft gehad. Het scheelt 17 seconden, genoeg voor een etappeoverwinning.

Het onderzoek van de Universiteit Leiden was eenvoudig van opzet. Goede amateurwielrenners kregen óf epo, óf een zoutoplossing. Ze wisten zelf uiteraard niet wie welke injectie had gehad. Vervolgens moesten ze in het laboratorium op een hometrainer wielrennen. Daarbij kregen ze de instructie tot het uiterste te gaan. Ook werd de weerstand constant verhoogd. Bij die proefneming deden de epo-renners het iets beter dan de mannen die op zout aan het trappen waren.

Maar aangezien het bij wielrennen vooral gaat om het doseren van krachten, werd ook tegen de Mont Ventoux opgereden, de berg die berucht is vanwege het hoge stijgingspercentage. Daar kwamen de renners die epo in de aderen hadden gemiddeld later aan dan hun collega’s die schoon de sport beoefenden. Een opmerkelijke uitkomst.

Natuurlijk is deze proef beperkt. Zo zijn amateurs gebruikt, professionele renners mogen geen doping gebruiken. En het ging om een eendaagse koers, terwijl bijvoorbeeld in de Tour de Franse drie weken achter elkaar wordt gereden. Het kan zijn dat epo op lange termijn wel degelijk effect heeft. Renners die de stof gebruikten, zeiden vaak dat hun herstelperiode daardoor veel korter was. Daardoor konden ze meerdaagse koersen beter verwerken.

Toch is het een opmerkelijke uitkomst dat epo misschien juist een negatief effect heeft op de prestaties. Het plaatst de overwinningen van Lance Armstrong in een ander perspectief. Was hij misschien nog beter geweest als hij niets had genomen?