Epo, maar dan legaal


dreamstime_xs_56418668

In het Britse Oxford is een energiedrank ontdekt waarvan je harder gaat fietsen. In tegenstelling tot epo is het nog legaal ook. Daarmee lijken de uitvinders, medewerkers van de universiteit, een wondermiddel in handen te hebben.

Bij het ontwikkelen van de drank keken de uitvinders goed naar het menselijk lichaam. Dat haalt bij voorkeur energie uit suikers en vetten. Pas als dat op is, spreekt het de eigen lichaamsvetten aan. Die worden omgezet in zogenoemde ketonen, een chemische verbinding die als energiebron kan dienen. Als die bron ook uitgeput raakt, verbrandt het lichaam spierweefsel.

Al langer bestaat het vermoeden dat deze ketonen het lichaam in een toestand brengen waarin betere prestaties kunnen worden verricht. Het Amerikaanse ministerie van Defensie trok miljoenen uit om dit fenomeen te bestuderen. Soldaten die op ketonen vechten, zouden verder kunnen marcheren, is het vermoeden.

In Oxford pakken ze het iets vredelievender aan. Daar werden ketonen in een energiedrankje gestopt. Dat werd aan een groep van 39 professionele wielrenners gegeven. Die moesten een half uur lang op een rollenbank zo snel mogelijk peddelen. De wielrenners die ketonen hadden gedronken, kwamen daarbij 400 meter verder dan hun collega’s die gewone energiedrank tot zich namen.

Doordat het lichaam draait op ketonen, spreekt het geen spieren aan voor energie. Alle spierweefsels blijven daarmee beschikbaar voor prestaties. Ook verbrandt het lichaam ketonen ‘schoner’ dan andere energiebronnen, de spieren verzuren minder en blijven daardoor optimaal presteren. Vooral bij duursporten, waar verzuring een grote rol speelt, is dat een groot voordeel.

De universiteit heeft al een onderneming opgericht die het nieuwe drankje moet gaan vermarkten. Het zou binnen korte tijd beschikbaar moeten zijn voor duursporters. Of gewone consumenten er baat bij hebben, betwijfelen de uitvinders. Alleen goed getrainde spieren nemen de ketonen optimaal op.

(Cell Metabolism)