Enorm ‘vlot’ van steen drijft naar Australië


vlot van steen

Een enorme hoop drijvende stenen nadert Australië. Het vlot van steen is ontstaan tijdens een onderzeese vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan. Het gaat om puim, zeer luchtige stenen die kunnen drijven. Samen hebben ze de oppervlakte van bijna 20.000 voetbalvelden.

De stenen zijn ontdekt door een satelliet van Nasa, hoewel zeelui het gigantische vlot inmiddels ook hebben gezien. De bemanning van een jacht dat door het oppervlak heen is gevaren, zegt dat ze acht uur lang alleen stenen zagen zover ze konden kijken.

Australische biologen zijn blij met de stenen. Ze hopen dat in koraalzaadjes in het poreuze puim blijven hangen en naar het Grote Barrièrerif zullen drijven. Eerdere steenvlotten hebben dit rif hernieuwd. Ze zien de stenen als drijvende ecosystemen die grote invloed kunnen hebben over de overlevingskansen van dit rif.

Het Grote Barrièrerif wordt ernstig bedreigd door stijgende zeespiegels, verzuring en verschillende ziektes. Het vermoeden bestaat dat het in voorbije millennia heeft kunnen groeien dankzij puim uit onderwatervulkanen.