Mysterieuze tunnels in de jungle

Ze lijken nergens heen te gaan


grote burcht

Diep in de jungle van Zuid-Amerika liggen enorme tunnels, die er uitzien alsof ze door mensen zijn gegraven, zo perfect zijn ze. Maar ze leiden niet naar een dorp of een weg en niemand weet wie ze heeft aangelegd. Daarom is de Braziliaanse geologische dienst CPRM een onderzoek gestart naar deze mysterieuze tunnels. Wie of wat heeft ze gemaakt?

Al snel bleken de tunnels ouder te zijn dan aanvankelijk vermoed. Geologisch onderzoek toont aan dat ze rond de 10.000 jaar geleden zijn ontstaan. En ze zijn ook niet op een natuurlijke weg ontstaan, ze zijn gegraven. Op de wanden zijn nog sporen te zien uit de periode dat ze werden aangelegd. Maar wie was in staat om dat te doen?

Dat hebben de Braziliaanse onderzoekers ook ontdekt: het gaat om een verre voorvader van de luiaard. De huidige luiaards zijn vooral bekend omdat ze de hele dag erg weinig doen, maar hun voorgangers waren actiever. Deze lestodons werden tot 5 meter lang, wogen rond de 2500 kilo en ze hadden enorm sterke klauwen. Ze hebben een paarduizend jaar samen met mensen de oerwouden van Zuid-Amerika onveilig gemaakt, toen stierven ze uit.

De lestodons zijn de enige dieren die groot genoeg waren om de tunnels te maken. De schraappatronen op de tunnelwanden komen ook overeen met de fossiele klauwen die zijn gevonden in Uruguay en Brazilië. Waarom ze zo ontzettend hard hebben gegraven, is echter niet duidelijk. Woonden ze in de grotten, of gebruikte ze die alleen om aan roofdieren te ontkomen?

Wel staat vast dat meerdere generaties aan de tunnels werkten, soms ontstonden hele doolhoven onder de grond. En ze deden het overal in wat nu het Amazone regenwoud is. De Brazilianen hebben 1500 tunnels in kaart gebracht en zijn overtuigd dat er nog veel meer zijn. De tunnels zijn over een enorm gebied verspreid. Er zijn nog jaren onderzoek nodig om ze allemaal uit te kammen.