Enorme Lego absorbeert kwik


kwikabsorbeerder

Kwikvergiftiging begint een steeds groter probleem te worden in de wereldzeeën. Dit metaal dat vloeibaar is bij kamertemperatuur komt via mijnbouw in het water en verspreidt zich dan razendsnel. Vissen krijgen het binnen en daarmee komt het ook in ons voedsel terecht. Kwik kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel, de lever en de nieren.

Maar er is een oplossing, laat Flinders University in Australië weten. Ze hebben een soort gel ontwikkeld (in de vorm van enorme legoblokken) die kwik opneemt, zodat je het veilig uit zee kunt halen. Deze gel is ook nog eens ontzettend goedkoop te maken. De belangrijkste ingrediënten zijn zwavel, dat als bijproduct van de petrochemische industrie ruimschoots voorradig is, en limoneen, een stof uit de schil van sinaasappels. Dat laatste is in grote hoeveelheden aanwezig in jus d’orange fabrieken.

Gooi een paar blokken van deze stof in het zee water en het zuigt letterlijk alle kwik naar zich toe en neemt het op. Je kunt het daarna, met de kwik er in, ergens veilig opslaan. Een ander voordeel is dat het van kleur verandert als het met kwik in aanraking komt, dus het fungeert ook nog eens als een waarschuwingssysteem voor vervuiling.

De stof zelf is niet slecht voor het milieu en kan eventueel gewoon in zee achterblijven. Je zou er zelfs schepen mee kunnen coaten om zo ook verderop op zee het kwik weg te zuigen. Ook kun je er rioleringspijpen mee insmeren, zodat kwik uit regenwater wordt gehaald, voor het de zee bereikt.