Enorm zwart gat ontstaan


NGC660

Astronomen hebben een nieuw enorm zwart gat ontdekt met een geschatte massa van 20 miljoen zonnen gelegen in het sterrenbeeld Vissen. Dit ‘monster’ ligt op ongeveer 42 miljoen lichtjaar afstand van de aarde.

Het is een zeer belangrijke ontdekking voor de wetenschap, voor het eerst kunnen ze zien hoe een superzwaar zwart gat ontstaat. Het Britse Jodrell Bank Centrum voor Astrofysica heeft de ontdekking gedaan en houdt de ontwikkeling van het fenomeen in de gaten.

De Britse astronomen verwachten dat elke grote sterrenstelsel een zogenoemd superzwaar zwart gat in het centrum heeft, ook ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg. In de regel verkeren deze zwarte gaten in een soort slaapstand en manifesteren ze zich vooral door hun zwaartekracht.

Alleen wanneer het zwarte gat grote hoeveelheden materie inslikt, wordt hij actief. Daarbij komt een grote hoeveelheid energie vrij die te zien is als fel licht. dat licht verdwijnt uiteindelijk in het zwarte gat.

Dit zwarte gat ligt in het sterrenstelsel NGC 660 (foto) en werd in 2012 plotseling honderden keren helderder in waarnemingen met radiotelescopen. Het duidt er op dat er een zwart gat aan het ontstaan is.